Email

Το βλέπουν 4 άτομα αυτή την στιγμή!

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Κωδικός SKU:mpax038

Πληροφορίες προϊόντος :

Τιμή πώλησης :0,80 €
Τιμή κιλού 6,00€(ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΑΝΑ 100γρ)

Η κιτρινόριζα, συνήθως χρησιμοποιείται σε αλμυρά πιάτα, αλλά, χρησιμοποιείται και σε ορισμένα γλυκά πιάτα. Η πλειονότης της κιτρινόριζας χρησιμοποιείται υπό τη μορφή της ριζώδους σκόνης. Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι ένα απλό μπαχαρικό στην κουζίνα μας με σημαντική όμως θεραπευτική αξία. Προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric), το οποίο μοιάζει με το τζίντζερ.

Η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται ευρέως ως καρύκευμα στις κουζίνες της Νότιας Ασίας και Μέσης Ανατολής. Πολλά πιάτα στην Περσική κουζίνα, χρησιμοποιούν την κουρκούμη ως ορεκτικό συστατικό. Τα διάφορα Ιρανικά πιάτα khoresh, άρχισαν να χρησιμοποιούν τα καραμελωμένα κρεμμύδια σε λάδι και κουρκούμη,ακολουθούμενα από άλλα συστατικά. Στην Ινδία και το Νεπάλ, η κιτρινόριζα καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά λαχανικά και κρεατικά για το χρώμα του.

Χρησιμοποιείται επίσης, για την αξία του στην παραδοσιακή ιατρική.

Στη Νότια Αφρική, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για να προσδώσει ένα χρυσαφένιο χρώμα στο βραστό λευκό ρύζι. Στην Ταϋλάνδη, τα φρέσκα ριζώματα κουρκουμά, χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα, ειδικότερα στη νότια Ταϋλανδέζικη κουζίνα,
όπως το κίτρινο κάρυ και τη σούπα κιτρινόριζας.

Στη Μεσαιωνική Ευρώπη, ο κουρκουμάς έγινε γνωστός ως το Ινδικό σαφράν επειδή χρησιμοποιείτο ευρέως ως ένα εναλλακτικό του πολύ ακριβότερου μπαχαρικού ζαφορά.

Ο κουρκουμάς μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα φαγητά από θαλασσινά και κρέας μέχρι σάλτσες και ζυμαρικά.

ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
Όταν μαγειρεύουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζει. Θα δώσει ένα ζεστό κίτρινο χρώμα.
Να ρίξουμε στα λαδερά ή στα ψητά λαχανικά και στις πατάτες. Η γεύση του ταιριάζει καταπληκτικά.
Να κάνουμε νόστιμα ντιπ για σαλάτες μαζί με γιαούρτι ή τυρί κρέμα, ελαιόλαδο και μυρωδικά.
Να τον προσθέσουμε στη βινεγκρέτ της σαλάτας μαζί με το λάδι και το ξύδι βαλσάμικο.
Να τον δοκιμάσουμε με αυγά. Ο κουρκουμάς είναι μια νόστιμη προσθήκη σε μια ομελέτα.
Να τον προσθέσουμε στα όσπρια και ειδικά στις φακές.
Να ανακατέψουμε με πουρέ πατάτας.
Να φτιάξουμε ένα ρόφημα κουρκουμά όταν νιώθουμε κρυωμένοι. Σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό ανακατεύουμε μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά κι ένα κουταλάκι μέλι.
Γενικά ο κουρκουμάς δεν αλλάζει πολύ τη γεύση στο φαγητό και με το χρώμα του δίνει μια διαφορετική, πιο ενδιαφέρουσα, εικόνα στο πιάτο μας.
Η ποσότητα όμως που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική πρέπει να είναι μικρή, περίπου μισό κουταλάκι. Περισσότερο από το κανονικό θα δώσει στο φαγητό μας πικρή γεύση.
Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι η απορρόφηση του κουρκουμά από τον οργανισμό αυξάνεται όταν συνδυάζεται με μαύρο πιπέρι ή με πράσινο  τσάι.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: H κουρκούμη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας εσωτερικών διαταραχών, όπως δυσπεψία, λοιμώξεις του λαιμού, κοινά κρυολογήματα ή παθήσεις του ήπατος, καθώς και τοπικά για τον καθαρισμό των πληγών ή την θεραπεία πληγών του δέρματος.
-Λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδη σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα.
-Βελτιώνει την λειτουργία του ήπατος καθώς έχει αντιοξειδωτική δράση
-Βοηθάει στην διατηρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος πχ προβλήματα της χολυδόχου κήστης,φούσκωμα.
-Προστατεύει απο το κοινό κρυολόγημα,δρα ως αντιβακτηριδιακό,αντιμυκιτισιακό.
-Βοηθάει στην κατάθλιψη
-Σβήνει τα σημάδια του χρόνου
-Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Μορφή Σκόνη
Εφαρμογή / Χρήση Ζυμαρικά, Ινδική κουζίνα, Κρεατικά, Ψαρικά
Συσκευασία Πώλησης (γρ) 100γρ.
Ιδιότητες / Παθήσεις Αδυνάτισμα, Ανοσοποιητικό, Δέρμα, Συκώτι